Siemens - hüvasti mobiiltelefonid! - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Siemens - hüvasti mobiiltelefonid!

Kalle Kose

09.06.2005 10:57

Saksa tehnoloogiahiid Siemens AG loobub oma mobiiltelefonide harust.

Peale arvukaid spekulatsioone, tegi firma eile teatavaks, et pikka aega konkurentsisurve all virelenud ning kahjumit tootnud üksuse võtab üle Taiwani allhankefirma BenQ. Tehing loodetakse lõpule viia Q4 jooksul.

Pressikonverentsil teatati, et üksusest loobumisega kaasnevad kulud ületavad 350 miljonit eurot. Tehingu üksikasju firmad ei avaldanud, küll aga väljendas Siemens huvi omandada kuni 2,5%-line osalus BenQ poolt omandatavas mobiiliüksuses, makstes selle eest 50 miljonit eurot.

BenQ võtab üle kõik enam kui 6000 mobiiltelefonide üksuse töötajat, kõik Siemensi mobiiliharu tootmis-, arendus- ja marketingiüksused, samuti üksuse peakorteri Münchenis.

Kui esmapilgul tundub üllatav, et Siemens maksab peale BenQ-le loobumaks üksusest, siis ajalugu on näidanud, et mobiiltelefoniäri müük (Sony ja Ericsson), millega ei kaasne olulist intellektuaalset omandit (suure tõenäosusega jääb see Siemensile) ei too sisse palju, seda eriti kui üksus on kahjumit tootev.

Siemens kui bränd esialgu turult ei kao. Vastavalt koostööleppele toodab ja turustab BenQ telefone edasi Siemensi brändi all järgmise 18 kuu jooksul ning seejärel jätkatakse kaksikbrändina kuni 5 aastat. Sel põhjusel on Siemensil suur huvi, et tehing õnnestuks ning tagatud oleks toodete kvaliteet ja maine.

Kui siiani viitasid spekulatsioonid pigem tõenäolisele ühisettevõttele mõne teise tegijaga samast valdkonnast, kui täielikule üksuse müügile, siis Siemensi jaoks on tegemist kindlasti positiivse üllatusega, samuti on positiivne see, et tehing hõlmab vaid kahjumlikku mobiiltelefonide tootmist, mitte aga kasumlikku tavatelefonide äri.

Kui praegu on BenQ sõnul neil Euroopas ühe telefoni kokkumonteerimise kulu $9-10, siis oma Hiina tehases loodavad nad selle vähendada $1-3-ni telefoni kohta. Samas ei kommenteerinud firma võimalikke koondamisi tulevikus, pigem lubati jätkata juba Siemensi poolt algatatud kulude vähendamise meetmeid.

Mobiiltelefonideturu 3 suurt – Nokia, Motorola ja Samsung on pidevalt võitnud turgu väiksematelt tegijatel pakkudes uusi mudeleid atraktiivsemate hindade ning rikkalikuma valiku lisavõimalustega. Tõenäoline on, et turu konsolideerumine jätkub ka edaspidi ja suurimad tootjad võtavad jätkuvalt äri väiksemailt tootjailt.

Ka Siemensi mobiiliüksus on püsivalt kaotanud turuosa ülejäänud suurtele tegijatele ning neljal järjestikusel kvartalil on ka operatiivtasandil näitajad olnud languses. Viimasel kvartalil langes Siemensi telefonide müük 27% ning turuosa vähenes 5%, samuti langeti tootjate pingereas viiendalt kohalt kuuendale. Iga müüdud telefoni kohta teenis firma eelmisel kvartalil kahjumit 148 eurot. Põhjustena võiks tuua, et firma ei ole suutnud pakkuda konkurentsi disaini, toodete kiire juurutamise ning eelkõige tootmise efektiivsuse osas.

BenQ, kes siiani on olnud diversifitseeritud tarbeelektroonika allhankija on juba mõnda aega otsinud võimalust laieneda ning käeoleva tehinguga liigub (vähemalt osaliselt) ODM mudelilt OEM mudelile. Sellega tõuseb firma kuue suurima mobiiltelefoni valmistaja hulka ning tõenäoliselt suurendab konkurentsi alates järgmisest aastast.

BenQ poolt vaadatuna on tehing heaks strateegiliseks käiguks eelkõige geograafilise sünergia poolest – lisaks juba olemasolevale tugevale positsioonile Aasias annab tehing hea võimaluse kanda kinnitada Euroopas, Ladina-Ameerikas, samuti Venemaal. Kui iga ülevõtmisprotsess on aeganõudev ja kulukas, siis pikemas perspektiivis on suureneva konkurentsi näol kindlasti tegemist negatiivse sündmusega suuremaile konkurentidele nagu Nokia, Motorola ja Samsung.

Allhankijatest, kes Siemensi mobiiltelefonide tootmisega seotud, on olulisima osakaaluga Flrextronics (FLEX), kellele Siemens on suuruselt teine klient. Vähenenud tulu Siemensilt on tõenäoliselt üks põhjuseid, miks FLEX langetas käesoleva kvartali prognoose $150 mln võrra. Tõenäoline on, et äri kandub üle BenQ-le ning taastub hiljemalt ühinemisprotsessi lõpuleviimiseks.

FLEX prognoos käesolevaks kvartaliks ilmselt ei sisalda Siemensi tulusid, samas kui äri taastub juba sellel aastal, peaks firmal olema head võimalused positiivselt üllatadaNäib, et uudis Siemensi mobiiliüksuse saatuse kohta meeldib ka investoreile – aktsia lõpetas eilse päeva pea 2% plussis.

Investeerimispank Goldman Sachs arvates on tehing lühiajalises perspektiivis positiivse mõjuga Euroopa tarnijale Infineon (IFX), kes toodab kiipe Siemensi 75 ja 85 seeria telefonidele, mis moodustavad enamuse uutest mudelitest kuni aastani 2006. Pikemas perspektiivis arvab Goldman Sachs, et tehingu tagajärjel on IFX silmitsi suurema konkurentsiga BenQ praeguste tarnijate Analog Devices (ADI) ja Texas Instruments (TXN) (GSM & GPRS) ning Qualcomm (QCOM) (WCDMA) poolt.

Investeerimispank Wells Fargo Securities arvates on tehingul positiivne mõju tarnijaile nagu Skyworks (SWKS), RF Micro Devices Inc (RFMD) ja Silicon Laboratories Inc (SLAB), kuna nimetatud omavad vähest seost Siemensiga, küll aga tunduvalt suuremat positsiooni BenQ tootmises. RFMD toodab hetkel enam kui 50% BenQ pingemuunduritest ning ülejäänud osa kannab SWKS. SLAB on levi ja raadisignaalide vastuvõtu ning edastamisega seotud detailide tarnija. Ühinemistehing peaks oluliselt suurendama nimetatud tarnijate volüümi.

Ka Siemensi enda jaoks on kahjumlikust üksusest loobumine igati positiivne. Huvitav saab olema kui kiiresti saab BenQ hakkama ülevõtmisest tulenevate protsessidega ning suudab äri raha teenima panna. Tõenäoline on, et kvartal või paar kestab üleminekuperiood, kuid pikemas perspektiivis on tegemist kindlasti olulise uue tegijaga, kes sunnib praeguseid suuri veelgi enam saavutatud edu nimel pingutama.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon