Avalöök ekstra: Kuidas lendab haip? - Uudised ja turud - Uudised - LHV finantsportaal

Avalöök ekstra: Kuidas lendab haip?

Kristjan Lepik

30.12.2004 14:10

Heidame veidi pikema pilgu haip-aktsiate elule ning ühtlasi uurime ka seda kuidas nendega teenida.

Pilk turule

Kuna turul toimuv on üsna vaikne, siis vaatame täna veidi laiemat teemat - haip-aktsiatega kauplemine. Haip-aktsiate alla liigitaksin aktsiad, mis on rallinud peamiselt lootuses helge tuleviku peale ning käärid fundamentaalse väärtusega on läinud väga suureks. Enamasti alla 10 USD aktsiad.

Just 2004 aasta on väga lennukas olnud haipidele, kuid seda mitte terve aasta vältel. Haibid tunduvad ellu ärkavat alles pärast mõningast tõusutrendi ning kui turg tervikuna muutub nõrgaks, siis kipuvad ka haipide lennud olema lühemad.

Enamasti on haipide elu üsna sarnane - valitakse üks ebalikviidne ja väikse floatiga (kaubeldavate aktsiate arv) aktsia ning erinevates ringkondades hakatakse seda promoma. Oluline on ilus lugu sellest, kuidas ettevõte omab potentsiaali saada suureks tegijaks, kuid seni keegi seda veel ei tea. Kui aktsiat suudetakse kõrgemale lükata, siis ka huviliste ring laieneb. Jutud liiguvad laiemalt. Ning aktsia tõuseb uute huviliste peale edasi. Ning sedasi see spiraal muudkui laineb ning aktsia rallib meeletutesse kõrgustesse. See on nn. pump-and-dump strateegia.

Ei maksa otsida sidemeid fundamentaalse taustaga, aktsia tõuseb lihtsalt väga suure nõudluse tulemusena. Kuid see ilus pilt saab enamasti väga kiiresti läbi. Haip-aktsiad on justkui ilma sõitjata jalgrattad - kui hoog otsa saab, siis kukub ratas küllili. Praktiliselt alati läheb nii ka haipidega - kui hoog lõppeb, on kukkumine kiire. Seega väga oluline on õigel ajal välja saada. Kuid selle "õige aja" määramine on kuldaväärt oskus, sest väga raske on täpselt määrata, millal enam uusi osalisi mängu ei lisandu.

Vaatame näiteks IPIXi näidet sellest kevadest - klassikaline.



Selliseid näiteid on väga palju ning üldjooned on neil paljuski sarnased. Kaasa aitab ka tekkiv kõrge short interest - paljud shordivad aktsiat, kuna käärid fundamentaalse väärtusega on ülisuured, kuid need käärid võivad kahjuks kesta väga pikalt. Ning shortijad on sunnitud mingi hetk kahjumi vastu võtma. Mis omakorda on ostutehing ja kergitab hinda ... Selle loogika taustal on võimalik ka mõista, miks näiteks Travelzoo (TZOO) haip on kestnud nõnda kaua.

Kuidas siis nende haipidega teenida? Ma ise neid ei kauple, kuna see nõuab liiga tihedat päevasisest kauplemist ja tegelikult ikkagi eraldi kauplemisloogikat. Ma arvan, et edu saab saavutada samamoodi nagu muu kauplemise puhul - tuleb luua kauplemiseks süsteem ning seda ka järjepidevalt järgida. Oluline on piisavalt vara haipideni jõuda, et mitte olla viimaste rottide hulgas, kes laevalt lahkuvad. Ning shortida neid 95% juhtudest ei tasu, sest siis on ju võidu ulatus piiratud (aktsia kukub nulli), kuid kuna tõusu ülemist piiri ei saa määrata, siis kaotuse ulatus on piiramatu. Riski ja tulu suhe vilets.

Viimastel päevadel on laineid löönud tsunami-aktsiad, aktsiad mis võidaksid täiendavast nõudlusest seoses Aasia tsunamiga, osad tõusevad ka põhjusega, kuid suurem enamus on haip. Eilse uudise juures (loe siin), küsis kasutaja "poiss" järgmist:

"Kas keegi väidab, et eilne short TAYDiga 9 pealt oleks võinud lõppeda fiaskoga? Palun põhjendust.
See oli üle väga pika aja esimene kord kui mu ülikonservatiivne SHORT!-kelluke helisema lõi ja ma ei näe praegugi ühtegi põhjust, miks see tehing poleks pidanud lõppema plussis. Aga parandage mind, muidu lähen veel liiga julgeks kätte..."

TAYD on küll kiiresti tõusnud, kuid tõusu võimalikku ulatust on sellise väikse aktsia puhul raske prognoosida. Võimalik, et $9 jäi tipuks, kuid välistada ei saa ka kiiret liikumist $15 juurde. Või $20 juurde. IPIX oli ka $10 juurest fundamentaalselt ratsionaalne short, kuid ärge ajage segamini horisonte - fundamentaalne kauplemine peaks toimuma oluliselt pikema horisondi peale. Lühiajaliselt määrab liikumise tehniline pilt, nõudluse-pakkumise vahekord.

P.S. Homme võtan kokku aasta 2004 ja vaatan ka seda kuidas aasta alguses pakutud prognoosid täitusid.

Turunägemus

Lühike turunägemus - Panustame tõusule nädala lõikes, hinne +3 peal.

Keskmine turunägemus - Keskmises perspektiivis kergelt positiivne nägemus, järgmised kolm nädalat peaks ajaloolise info järgi turule tuge pakkuma.

Lühike turunägemus+3
Keskmine turunägemus+1

Infonurk

Avalöökide arhiiv
Kristjani päev
Kristjani investeerimispõhimõtted




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon