Maavärin tegi raha - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Maavärin tegi raha

Madis Leetse

29.12.2004 08:07

India ookeani maavärin tõi kaasa vähemalt ühe aktsia hinnaralli. See oli koolera vaktsiini arendaja Avant Immunotherapeutics (AVAN). Tavaliselt põhjustavad suur looduskatastroofis hukkunute arv ja tormisegadused arengumaades nakkushaiguste leviku ja uue surmalaine.
Sisuliselt spekuleeris turg võimalusele, et Aasias tuleb tsunami segaduse järel koolera epideemia. Viirus levib reostatud toidu ja vee kaudu. Loodetakse, et epideemia puhkemine paneb USA valitsust mõtlema rohkem tulevaste epideemiate ärahoidmisele ja kulutama rohkem raha vaktsiinide väljatöötamise peale. Väike Avant võidaks sellisest sammust palju. Valitsus võib hakata looma erakorralisi vaktsiini varusid. Ohuks on veel rotaviiruse vallapääsemise võimalus. Selle jaoks Avant'il vaktsiin ja ravim puudub. Praegu on Avanti potentsiaalne koolera vaktsiin siiski veel kliiniliste katsete teises faasis, kuid tõenäoliseks peetakse jõudmist kolmandasse faasi. Siiski ei saa tavaliselt ravimit või medikamenti enne kasutusse anda kui pole saadud järelevalve heakskiitu. Avanti vaktsiini müüdaks peamiselt kolmanda maailma riikides, kus müügi alustamiseks ei ole tegelikult vajalik isegi USA järelevalve FDA heakskiidu olemasolu. See tähendab, et vaktsiin võidakse häda korral kasutusele võtta juba varem. Kuid see on ainult lootus ja väike võimalus. Häda on seda suurem, et kuigi koolera vaktsiin on olemas juba 40 aastat, ei soovita Maailma Tervishoiuorganisatsioon WHO seda kasutada, sest on liiga väheefektiivne. Avanti aktsia on üldiselt väga volatiilne ja hinnaliikumiste põhjuseks on sageli Interneti chat-room'ides tehtav kihutustöö. Ohtlikuks teeb panustamise kiirele positiivsele lahendusele asjaolu, et koolera vaktsiin on alles kliiniliste katsete teises faasis. Kokku on faase kolm, millele järgneb registreerimine. Selle kasutusse jõudmiseks peab vajadus olema väga suur, et vaktsiini turulejõudmise protsesse kunstlikult kiirendataks. Analüütikud hoiatasid samuti, et Avanti kasu Aasia katastroofist on tõenäoliselt olematu, kuna vaktsiin ei ole veel registreeritud. Kummaline oli Avanti aktsia hinnahüpe keset eilset börsipäeva, mis ulatus päevasiseselt 20%-ni. Tõenäoliselt võis olla tegemist osaliselt eduka haibiga. Kui börsipäeva jooksul tõusis aktsia 9,85% $2,23-ni, siis järelturul aktsia hind juba vajus pisut ehk 1,79% võrra $2,19-le. Pikaajaliselt peetakse Avanti pipeline'i siiski pigem tugevaks ja lootustandvaks. Avanti spekulatsioonid kergitasid siiski eile farmade ja biotech'ide indekseid. CBS MarketWatch.com - Avant shares jump after Asia disaster INVESTORS.com - Biotech, pharma rise; Avant soars Yahoo! Finance - Message Board


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon