FOORUMID > Vaba teema >
Leht: 1, 2, 3 - Eelmine leht - Järgmine leht | ||
| Kristjan1 | Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 09:55 |
|---|---|---|
Palju on räägitud subprime´st, CDOdest ja Cedit Dfault Swap´idest nagu olekski siin kriisi põhjused.
| ||
| priitp | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 10:12 |
|---|---|---|
Miks mitte keelata mõningaid asju? Inimene on oma loomuselt ahne ja kui kogu finantssüsteem on üles ehitatud nagu võõra rahaga kasiino - mina mängin sinu rahaga, kui mina võidan, siis mina saan poole endale ja kui kaotan, siis sina oled rahast ilma - siis juhtunu on täiesti loomulik. Kõik jääb nii - juhtub edaspidigi. Suur osa muidugi sai tehtud nii, et keegi mitte millestki mitte midagi aru ei saanud kah mis tehtud ja mis teoksil. Aasia pangad kuuldavasti ei saanud aru (olid lollid), mis imevõlakirjade pakke Lehmann neile müüb ja ei ostnud, nad nüüd või sees.
| ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 10:34 |
|---|---|---|
Kindlustamine ongi üks kihlvedu. Kui ma kindlustan ptriip'u auto, siis vean sisuliselt kihla, et ta avarid ei tee. Kui sõlmin lepingud rumalasti, siis tekivad mul tulevikus probleemid. Kas keelata kindlustamine? Ilmselt ei tule kõne alla. Kas valitsus peaks sekkuma lepingute sisusse? See ka ei tule kõne alla.
| ||
| priitp | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 11:06 |
|---|---|---|
Vaata, kui see kriis oleks näieks ülemaailmses konverentsikorralduses või koertepsühholoogias, siis mul oleks kama ja ma oleks nõus, et mida vähem reguleerimist, seda parem. Praegune kriis on minu arvates piltlikult just tingitud sellest, et meil on kari ahneid tüüpe, kes tahavad endale Ferrarit osta ja on saanud endale ziljon dollarit võõrast raha seifi mängida ning null vastutust. Lõppkokkuvõttes mõjutab see otseselt mind. Ma san aru, et ka rootslased on miskit Lehmanni sitta kokku ostnud. Minu rahaga. | ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 11:30 |
|---|---|---|
Kõik mõjutab meid ptriip, ma võin öelda midagi sellist, mis sinu tulevast elu oluliselt mõjutab, kas see on põhjendus minu sõnavabaduse kärpimiseks?
| ||
| priitp | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 11:39 |
|---|---|---|
Seletan siis veel ja lihtsamalt:
| ||
| sigakoer | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 11:44 |
|---|---|---|
Oleks pidanud ära keelatama tehinguriskide ülekandmine kolmandatele osapooltele. Seda nii CDS kui ka kodulaenuinstrumentide juures. Tänu riskide teineteisele ülekantimisele kadus vastutus, kadus ülevaade finantsettevõtete kohustustest varanduslikust seisukorrast, tekkisid võrgustikud kus ühe firma hävimine viis vee alla ka teised, ning ja lõpuks kadus usaldus mis seda kõike koos hoidis. Kui kinnisvaramaakleril on võimalus oma laene edasi müüa pangale, pank omakorda saab neid kindlustada, AAA tasemel võlakirjadeks pakendada ning ise samuti käed puhtaks pesta, siis puudub süsteemi alumistel tasemetel motivatsioon laenukvaliteeti taga ajada, sest ega nemad neid võlgu tagasi nõudma ei pea. Tänu sellele, et kõik kindlustavad läbipaistmatute ad hoc lepingute alusel kõiki ning omavad teab mille ja kellega seotud instrumente, ei ole kellelgi mingit ülevaadet, millised on seotud firmade kohustused ja millises rahalises seisus nad on. Sitad laenud on mürk, võlgade vastastikune kindlustamine ja vastutuse teineteisele veeretamine aga vereringe, mis mürgi üle terve majanduse levitas. | ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 11:47 |
|---|---|---|
Pisut lakooniline seletus. Rahandus ei ole pelgalt keskpankade ja kommertspankade käes. Ta on osaliselt isegi sinu ja minu käes.
| ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 11:51 |
|---|---|---|
Sigakoer arvab et süsteem läbipaistmatus tekitas kriisi. Ma arvan ka, et see AAA tasemel võlakirjadeks pakendamine oligi tegelikult kuritegelik. Ostjad ei saanud enam aru mida nad ostavad. Võrgustik on finantssüsteem igal juhul. | ||
| priitp | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 11:51 |
|---|---|---|
Nick Leeson näiteks vastutas ikka sigakõvasti. Mul on tast lausa kahju. Ja no AIG juhtidest rääkimata. Kõik märgid viitavad, et mõned mehed sealt lähevad lausa elektritioolile...
| ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 12:11 |
|---|---|---|
Lubage mul kirjeldada järnevat situatsiooni: Ütleme, et minu juurde astub minu ülemus ja ütleb, et kristjan, sind ootab ees palgakõrgendus. sa küll nii palju väärt ei ole ja firma tegelikke finantse arvestades läheb firma tänu sellele suurele palgale 2 aasta pärast pankrotti. Ma tõenäoliselt ei keelduks sellisest palgast ja minu tegevust ei saaks kuidagi kuritegelikuna vaadata. Äärmisel juhul olen ma vastutustundetu omanike suhtes näiteks.
| ||
| priitp | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 12:15 |
|---|---|---|
Ja vastutustundetuse eest makstakse. Mujal. Kui automüüja annab uue ja veel kindlustamata auto kliendile proovida ja viimane selle seina sõidab, siis ta vastutab. Ta pole kurjategija, aga ta maksab selle auto kinni, omast palgast, nutab. Aga maksab.
| ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 12:31 |
|---|---|---|
Sa ptriip tahaksid mind vastutama panna kui oleksin tõusval kinnisvaraturul CDOdesse investeerinud ja õigel ajal väljunud sellest ärist? Väga keeruline oleks mulle süüdistust esitada, ma olin pahaaimamatu investor, kes võttis suuri riske. Subprime laenude segamine CDOdesse muutis nad algusest peale suure riskiga investeeringuteks. CDOde ja CDSidega ei tegele amatöörid ja valitsus ei hakka iialgi ära keelama kindlustust, ega laenude paketina müümist.
| ||
| Schlagbaumm | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 12:55 |
|---|---|---|
Mul hakkab juba silma riivama, kuidas Kristjan1 priitp kasutajanime järjest valesti kirjutab. | ||
| Adamski | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 12:57 |
|---|---|---|
äkki see ongi nii mõeldud ... umbes nagu Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits ja Ekspressi huumorinurga Kranaat kangelane Triip Rilleputs | ||
| Rainer.i | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 13:02 |
|---|---|---|
Kristjan1: " Lubage mul kirjeldada järnevat situatsiooni: Ütleme, et minu juurde astub minu ülemus ja ütleb, et kristjan, sind ootab ees palgakõrgendus. sa küll nii palju väärt ei ole ja firma tegelikke finantse arvestades läheb firma tänu sellele suurele palgale 2 aasta pärast pankrotti. Ma tõenäoliselt ei keelduks sellisest palgast ja minu tegevust ei saaks kuidagi kuritegelikuna vaadata. Äärmisel juhul olen ma vastutustundetu omanike suhtes näiteks. "
| ||
| priitp | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 13:06 |
|---|---|---|
Oma raha eest tee mida tahad. Kui sa pangas ostad võõra raha (loe:minu hoiustatud raha) eest diilerina/maaklerina paketina rämpslaene, siis on sul täna kaks võimalust: kas sa saad Ferrari või sinuga ei juhtu midagi. Minu tagasihoidlik soov oleks, et need kaks võimalust oleksid: saad Saabi või maksad kahju kinni. | ||
| ttrust | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 13:15 |
|---|---|---|
Kõige alus on see, et laenatav raha on liiga odav.
| ||
| mykoloog | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 13:56 |
|---|---|---|
"CDOd ja CDSid ei kao kuhugile, kui ära keelata, siis ilmuvad uue nime ja sama sisuga ikka lagedale."
| ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 14:07 |
|---|---|---|
Aga laenatav raha ei olnud piisavalt odav, et kinnisvaramulli toita.
| ||
| mykoloog | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 14:13 |
|---|---|---|
Kooginoad (okei, pyssid) ei ole kuritegelikud, aga nende kasutus (myyk, hoidmine jne.) voiks ju olla reglementeeritud ja kontrollitud, et hoida kuritegevust kontrolli all.
| ||
| priitp | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 14:15 |
|---|---|---|
Kristjan,
| ||
| sigakoer | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 14:50 |
|---|---|---|
Aga laenatav raha ei olnud piisavalt odav, et kinnisvaramulli toita.
| ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 16:40 |
|---|---|---|
Sigakoerale: Väita, et turgude toimimine sai halvatud CDOde või CDSide tõttu on vale. Neid instrumente kasutati juba ammu ja turud toimisid hästi. Pigem hindasid suured finantsinstitutsioonid riske valesti ja sellest kogu jama ongi. Väikesed tegid seda nikuinii. Kui sigakoer oleks olnud maksevõimetu ja ma oleksin saanud kindlustada talle antud laenu AAA firmas, siis oleksin seda kindlasti teinud, sest nemad on ju "targad ja rikkad".
| ||
| priitp | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 16:57 |
|---|---|---|
| ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 17:04 |
|---|---|---|
Sa paned mulle nüüd enda sõnu suhu. Ma arvan, et turg õppis sellest kriisist. Lolli on väga raske isegi defineerida niimoodi, kas neid, kes tõusval turul kõvasti raha teenisid samade instrumentidega, võib ka lollideks pidada? Ära osta sellist väärtpaberit, või sõlmi selliseid lepinguid, millest sa aru ei saa. Kui sa ikkagi ostad ja kõvasti raha teenid, siis on kõik korras, kui kaotad, hakkad hädaldama. Pettus on hoopis teine teema see on praegugi piisavalt reguleeritud usun. | ||
| mykoloog | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 17:20 |
|---|---|---|
Ei ole vaja mulle sonu suhu panna, ma ei arva, et valitsus peaks otsustama, milline nuga on ohtlik ja milline mitte. Inimese saab maha lyya suvalise maast leitud kiviga. Ei ole proportsionaalne kulutada aega ja raha millegi (a la nuga voi kivi) kontrollimiseks, mis pole kontrollitav. Kyll aga on minu meelest moistlik kontrollida asju, mille kontrollimiseks kuluv ressurss saab kuhjaga tagasi teenitud arahoitud katastroofi naol. CDSid, mille kogumaht yletas kogu maailma SKT, tunduvad mulle (n.o. asjatundmatu ajakirjaniku vaatevinklist) just sedasorti instrumendina. | ||
| priitp | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 17:35 |
|---|---|---|
Turg õppis? Muhahhaa. Loomulikult, Nürnbergi protsess võtab igal lipnikul jalad värisema. | ||
| siirius | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 18:54 |
|---|---|---|
Alati on võimalik ka reeglid ringi teha. Näiteks Commission Regulation (EC) No 1004/2008 mis jõustus juba 17. oktoobrist sätestab raamatupidamisstandardite IAS 39 ja IFRS 7 muudatuse, mille kohaselt on võimalik oma finatsvarasid ümber hinnata kui ei ole plaanis ebalikviidset kraami turule viia. Ehk teisisõnu, kui mõningatel instrumentidel turg ära kaob siis on sul võimalus teha nägu et sa ei tahagi müüa ning stocki nulliga hindamise asemel võid numbreid laest võtta. Huvilistele viiteks OJ L 275, 16.10.2008, p. 37. | ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 19:27 |
|---|---|---|
Sa mykoloog too mulle üks näide ajaloost, kus valitsuse väidetav interventsioon on ära hoidnud krahhe turgudel. Mulle on põhimõtteliselt vastu selline suhtumine peale ükskõik millist šokki, et hirmsasti tuleb nüüd valitsuse poolt asja reguleerima hakata. Millegipärast on inimeste seas levinud arvamus, et turud on halvad ja ahned, valitsused aga head ja hoolitsevad. Terves maailmas võib kohata sellist tendentsi inimeste mõtlemises. Prantslased näiteks peavad täiesti loomulikuks seda, et riigi käes on autokoolituse monopol. Enamuse arvates seal on täiesti lubamatu, et üks erafirma koolitaks autojuhte, kuhu see kõlbab? Selliseid näiteid võib hästi palju tuua. Kas sa mykoloog tead, et enamus maailma SKPst on loodud eraettevõtete poolt.
| ||
| priitp | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 19:36 |
|---|---|---|
| ||
| mykoloog | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 19:49 |
|---|---|---|
Kui soovid, siis koige viimatine naide valitsusepoolsest interventsioonist on seesama bailout pluss analoogsed sammud Euroopas ja Aasias. Kui organismis on vahkkasvaja, siis see tuleb sealt eemaldada voi veel parem, hoopis ennetada selle teket ja kontrollimatut vohamist. Call it kommunism kui soovid. Jutt, et koiges on syydi valitsused, meenutab posija juttu, et vahkkasvaja vohamises on tegelikult syydi arstid. See vaidlus ei vii, nagu ikka, mitte kuhugi. | ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 20:08 |
|---|---|---|
nii, et ongi tõsimeeli siin selliseid, kes usuvad, et maksumaksja peab vastutustundetu ärimehe välja aitama, kui viimane jamasse satub. Kõigepealt antakse talle maksumaksja kulul sisulised eelised ja soodustused äri teha ja siis rutatakse päästma.
| ||
| Rainer.i | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 20:10 |
|---|---|---|
| ||
| Rainer.i | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 20:14 |
|---|---|---|
| priitp | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 20:41 |
|---|---|---|
See ehitaja ei koti. Selleks, et elada ja äri ajada ON VAJA omada pangaarvet, see pole vaba valik (mustad või sinised teksad), vaid SUNDVISE. Ja nüüd on riigi asi tagada, et see raha, mida mina või minu firma seal pangas hoiab ka säiliks. Kõikide nikleesonite kiuste. Nii raske on sellest aru saada, et tavalised sundhoiustajad on kõrvalvaatajad? | ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 21:57 |
|---|---|---|
Greenspan on läbi aegade parim chaiman föderaalreservis olnud. Ega karjumine ja mitte rääkida lubamine ei aita. Lollid massid on muidugi lihtne CDOde ja CDSide vastu üles ässitada, või "ahnuse" vastu. Ahnus ei põhjustanud kriisi, liiga vähe valitsuise interventsiooni ka ei põhjustanud kriisi.
| ||
| opex | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 23/10/08 22:37 |
|---|---|---|
mnjah, greenspan tunnistas seal, et pani täiega puusse oletades, et pangad ise vaatavad, et endale kõigi nende imeinstrumentidega jalga ei tulista. | ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 00:40 |
|---|---|---|
Valitsuse regulatsioonid olid selleks, et moonutada turgu ja toita subprime'i.
| ||
| mimto | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 01:12 |
|---|---|---|
Nagu mõned veel, loobusin aasta lõpuni mängust. Ja ikka tahaks midagi vaadata. Sestap on !"Master i Margarita" 6s osa superhea näide paljudele. Bosova(või Basova) pole, pole mängu ka.
| ||
| mimto | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 01:15 |
|---|---|---|
Muidugi - tegelikult vaatan balletti (ainukene mu teada ilmas) tehtud Karjalas. Ja siis 7ndas osas. | ||
| mimto | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 01:27 |
|---|---|---|
Ja lõpuks küsimus, kas oleks saanud midagi ära hoida? Teha?! Muuta?!
| ||
| milosh | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 02:24 |
|---|---|---|
Mulle isiklikult meeldib "süüdlase" osas kõige rohkem ca nädalapäevad tagasi Financial Times'is pakutud seletus --> kõiges on süüdi Vietnami sõda. :)
| ||
| Tin | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 06:40 |
|---|---|---|
Klge mehed, kaitalistlikus riigis on kari kesktaseme juhte firmaomanikud kellel on palju töölisi. Sotsialistilus riigis on needsamad tyybid kri osakonnajuhatajaid kllele on palju alluvaid. Vahe on selles, et kapitalistlikus ühiskonnas enamus neist tegelastest teenib rohkem kui sotsialistlikus ning vastutab kogu oma tegevuse eest isiklikul tasandil. Sotsialistlikus riigis on neil pohui ja kogu asja eest vastutab riik. Ma ei näe mite mingisugust vahet kas sotsisalistlikus või kapitalistlikus reziimis kui riik tuleb vahele seagama finatsisliselt selleks et säilitada enamikele inimestele töökoht.
| ||
| Tin | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 06:42 |
|---|---|---|
przze peaks vhm joooma krrt :) | ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 10:57 |
|---|---|---|
"Riiklik struktuur laiutas turul ees ning erasektoril polnud turul konkureerimiseks muud valikut, kui minna veelgi agresiivsemalt subprime laene pakkuma"
| ||
| mykoloog | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 12:15 |
|---|---|---|
Jah, ka 1929 aasta suur depressioon, 1973 aasta majanduskriis, 2001 dott com mulli crashimine ja isegi Eesti 97 aasta borsikrahh olid koik valitsuste katetoo. Ytleksin isegi, et ilma valitsuste sekkumiseta turgude tegevusse toimuks loputu tous ja koik langustsyklid voib panna yleliigse reguleerimise arvele.
| ||
| PeaLiK | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 12:32 |
|---|---|---|
Küüniliselt utreerituna võib väita, et riik on masin, mis tõstab raha vaeste taskust rikaste omasse. Enamus eelarvetulusid laekub sellelt elanikkonna grupilt, kes palgatööga endal hinge sees peavad hoidma ning eelarvekulude enamus suundub erinevate riigihangetena ettevõtjatele. :P Omal moel võib ka neid bailout'e ja jms. riiklikke päästeoperatsioone vaadelda riikliku hankena finatsinstitutsioonidele, et nood ikka jätkuvalt ühiskonnale finantsvahendusteenust pakuksid. | ||
| Kristjan1 | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 14:00 |
|---|---|---|
Valitsustel/poliitikutel on tendents "head" teha, sellega nad õigustavad sekkumist turgudele. Tulemuseks on palju katastroofilisemate tagajärgedega kriisid, kui turgudel nad iial tekiksid. Samasse valdkonda kuulub Savisaare avaldus ehitusturule sekkumisega. Ehitusturg on kindlasti kriisis jah, aga sekkumine moonutaks meie turge selliselt, et kahju saaks terve ühiskond kaasarvatud ehitajad ja seda pikaajaliselt. Savisaarele oleks lühike poliitiline profiit tagatud. Selle aja peale kui sekkumise viljad rahulolematuse tekitavad ühiskonnas, on Savisaarel jälle plaan olemas kuidas ühiskond veelgi suuremast kriisist päästa ja nii must valged need asjad pole, et Savisaar ei saaks sogases vees lõpmatult kala püüda. Savisaar on siin vaid näide, samasugused istuvad Washingtonis. No mõelge nüüd ise, valitsus päästab majanduse finantskriisist, ükskõik mis see ka maksma ei lähe-ei kõla kuigi loogiliselt. Kuhu me sattunud oleme? Kas oli Sky News eile, väikeettevõtja kaebas, et ei saa laenu ja rasked ajad on, poliitikutel põhjust survet avaldada nüüd pankadele, et näe meie aitasime teid välja, aidake teie ka meid nüüd. Kuidagi jamana hakkab kõlama juba. Varsti võiks otse valitsustelt laenu võtta, või mis laenu, raha küsida kohe tarbimiseks, rasked ajad on ju. | ||
| sigakoer | Re: Finantskriis, paratamatus, kuritegelikkus? kas oleks saanud ära hoida? | 24/10/08 14:37 |
|---|---|---|
kristjan1, mulle tundub et sa loobid linke ilma neid läbi lugemata. Ja mis puutub siia Savisaar... get real. Üks asi on valitsuse sekkumine Fanny Mae/Freddie Mac abil garantiide pakkujana eluasemeturul, mis tegi selles sektoris olukorda halvemaks. Teine asi on regulatsiooni ja valitsuse järelevalve vähendamine CDS ja sarnaste eksootiliste derivatiivide turul, tänu millele leidub portfellides 5*10^13 dollari eest läbipaistmatuid derivaate ning tänu millele sai kinnisvarakriis muutuda üleüldiseks usaldus- ja krediidikriisiks. Muidugi oleks igati normaalne ja turumajanduslik kui halbu otsuseid teinud finantsasutused pankrotti läheks, aga "riskivahetuste" ehk kihlvedude üle regulatsiooni puudumisest tingitud asjaolu, et riskid on üle terve majanduse laiali määritud, ei luba seda teha. Turg ei saa toimida, sest kõik tegijad on omavahel triljoniliste sidemetega kinni seotud. | ||
Leht: 1, 2, 3 - Eelmine leht - Järgmine leht | ||